כיצד התזונה היומית של פירות וירקות יכול להפחית תסמיני "תסמונת המעי הרגיז"

כיצד התזונה היומית של פירות וירקות יכול להפחית תסמיני "תסמונת המעי הרגיז"

תקציר:

תסמונת המעי הרגיז (IBS) היא הפרעה תפקודית במערכת העיכול המאופיינת על ידי סימפטומים של כאבי בטן כרוניים ושינויי מעיים משונים בהעדר סיבה ניתנת לזיהוי. זוהי הפרעת תפקוד מערכת העיכול הפונקציונלית הנפוצה ביותר, המהווה כשליש מהביקורים בקליניקות גסטרואנטרולוגיה שונות. זה בדרך כלל מתבטא כמכלול של תסמינים, כולל תפקוד לקוי פסיכולוגי ונפשי, רגישות יתר למזונות מסוימים, במיוחד מזונות המכילים כמויות גדולות של פרוקטוז,כמו למשל  סירופ תירס שמלא בפרוקטוז . אפשרויות הטיפול ב- IBS הן מאתגרות ומגוונות. בנוסף להגבלות תזונתיות על תסמונת המעי הרגיז , ויש טיפולים תרופתיים הניתנים על בסיס התסמינים השכיחים ותתי הסוגים של IBS, כמו FODMAP (פרימבל אולגוסכרידים, דיכצריד, מונוסכריאאידים ופוליאולים)שהיא דיאטה ממוקדת לתזמונת זו. חולים עם IBS עלולים לסבול מבעיות, כגון חרדה, דיכאון והפרעות פוסט-טראומטיות. הגורמים יכולים להיות  ביו-פסיכו-סוציאליים ובמיוחד מצב סוציו-אקונומי, מין גזע ועוד,לכן יש לבצע הערכה דיאגנוסטית של חולים עם IBS.

  1. הקדמה

תסמונת המעי הרגיז (IBS) היא אחת מהפרועת העיכול הפונקציונלית המאובחנות ביותר, המאופיינת על ידי כאבי בטן כרוניים ושינוי בהרגלי מעיים בהעדר סיבה ניתנת לזיהוי,  אצל 10-15% מהאוכלוסיה במחקרים מבוססי אוכלוסייה בצפון אמריקה ובאירופה קיימת, שכיחות ל- IBS מה שמעיד על השפעה  אזורית גאוגרפית, מדי שנה, בארצות הברית, יש כ -3.1 מיליון ביקורים במשרד אמבולטורי וסך ההוצאות עולה $ 20 מיליארד, ובין 7% בדרום אסיה ל 21% בדרום אמריקהלוקים בIBS. השכיחות של IBS היא הנפוצה ביותר בין גילאים 20 ל 40 עם דומיננטיות נשית משמעותית IBS זכתה להתעניינות משמעותית בתחום הבריאות בשל המופע הגבוה שלה, פתופיזיולוגיה מורכבת, אבחנה קשה בשל מגוון רחב של סימפטומים שאינם ספציפיים,ואפשרויות טיפול שנחשבים מאתגרים יחסית. בנוסף להיבטים אלה, סקירה זו עוסקת גם בהשפעות התזונתיים על התפתחות IBS, למשל, צריכת כמויות גדולות של פרוקטוז במיוחד בעת שימוש במוצרים מזוקקים כגון סירופ תירס פרוקטוז (HFCS), יחד עם היבטים ביו-פסיכו-סוציאליים מראים על עליה ב-IBS. הדיווחים האחרונים המקשרים בין IBS לבין תחלואה משותפת פסיכיאטרית, כולל הפרעת דחק פוסט טראומטית, חרדה ודיכאון, במיוחד באזורים עם הכנסה נמוכה עם אוכלוסיות חלשות, מעוררים דאגה מיוחדת. מאמר זה גם נוגע לתצפיות שנעשו עבור חולים עם IBS בקהילה המקומית שלנו כאן בארץ.

 

  1. הופעה של תסמינים ב- IBS

תסמונת המעי הרגיז יכולה להופיע עם מגוון רחב של סימפטומים במערכת העיכול והמעיים. אלה כוללים כאבי בטן כרוניים בעוצמה משתנה והחמרות תקופתיות ביחד עם שינוי הרגלי מעיים החל משלשולים, עצירות, לסירוגין שלשולים ועצירות, או הרגלי מעיים רגילים לסירוגין עם שלשולים ו / או עצירות ושלשולים המאופיינים בצואה רופפת תכופה של נפח קטן עד בינוני, עצירות ממושכת עם הפסקות שלשול או תפקוד מעי הרגיל עם לעתים קרובות צואה קשה, בצורת גלולה ותחושה שלא הצלחנו להתפנות גם כאשר פי הטבעת ריק; וסימפטומים נוספים של המעי, כגון תפקוד מיני לקוי, dysmenorrhea, dyspareunia, תדירות שתן מוגברת ודחופה, ותסמיני פיברומיאלגיה.

  1. הגדרת IBS באמצעות גישת אבחון

ההגדרה של IBS כבר מתפתחת מאזיצאו  הנחיות ה IBS ששוחררו בשנת 1989. הקריטריונים האחרונים שפורסמו בחודש מאי 2016 מחדדים את ההבנה שלנו על התסמונת וההסתכלות כעת היא מ "היעדר מחלה מבנית" ל "הפרעה של תפקוד מערכת העיכול" .הדעה הרווחת היא שהתסמונת מקושרת להפרעות באינטראקציה בין המעיים והמוח, שכן היא קשורה להפרעות בתנועתיות, לרגישות יתר של הקרביים, לשינויים ברירית ובמערכת החיסונית, לשינוי ביוטה זעירה במעיים ולשינוי מערכת העצבים המרכזית (CNS). באופן כללי, על פי הקריטריונים כיום, IBS מוגדר ככאבי בטן חוזרים המשויכים ומלווים ארבעה תת סוגים של IBS מוכרים:

 

(1) עצירות IBS דומיננטית (גללים קשיחים או גבשיים _25% / צואה רכה או מימית <25% בתנועות המעי)

 

(2) שלשול IBS  (גללים "רופפים" או מים _25% / קשיחים או גושיים <5% ותנועות מעיים מוגברות)

(3) IBS מעורב (גללים קשים או גבשיים _25% / צואה רכה או מימית _25% של תנועות המעי)

(4) IBS שאינו מוגדר (חריגה מספקת של עקביות צואה לפגוש את הסוגים לעיל).

הסימפטומים של IBS אינם נבדלים מאלו של כמה הפרעות גסטרואנטסטינאליות אחרות. מה שהופך את האבחון קשה יותר. וקיימות מגוון של שיטות בדיקה החל ממנומטר, קולונוסקופיה, ו enteroclysis.תרבויות ובדיקות דם, עשויות להיות כלי שימושי עבור שלילה של מחלות אורגניות. מחקרי מעבדה שגרתיים, כגון ספירת דם מלאה ואנזימים בדם, שכיחים מאוד בזיהוי של IBS. הערכת האבחון תלויה באם התסמין השולט הוא שלשולים או עצירות. ההיסטוריה הקלינית של המטופל, כולל תרבויות צואה, הקרנה של מחלת הצליאק וקולונוסקופיה חשובה ב- IBS המאופיינת בעיקר בשלשולים, בעוד שההיסטוריה הקלינית, כולל רדיוגרפיה, סיגמואידוסקופיה גמישה וקולונוסקופיה, אלו חשובים ל- IBS עם עצירות. מטופלים עם IBS- דומיננטי או שלשולים נוטים להתלונן על ירידה או עליה בהתכווצויות המעי הגס, בהתאמה. גורמים פסיכולוגיים והרגלי תזונה משמשים גם כלי סינון עבור IBS.

 

  1. פתופיזיולוגיה של IBS

 

הפאתופיזיולוגיה של IBS הינה מורכבת וכוללת שילוב של מספר גורמים, כגון  חריגות מוטוריות, תדירות מוגברת ואי-סדירות של התכווצויות, זמן מעבר הצואה ממושך מהרגיל עם הופעות של עצירות ותגובה מוטורית מוגזמת, תחושה מוגברת בקולטנים שונים בקיר הבטן שנובעת מתגובה לגירויים המביאים ל"התפוצצות" ונפיחות הפעלת מערכת החיסון הרירית המאופיינת בשינויים בתאי חיסון מסוימים ובסמנים המובילים לשחרור מוגבר של תחמוצת החנקן, היסטמין ופרוטאזות. אלה, בתורם, מעוררות את מערכת העצבים האנטרית מה שמוביל  לתגובות חריגות של  הקרביים והמעי,סיכון מוגבר  לזיהומים נגיפיים, חיידקיים, פרוטוזאניים והלמינתים; וספיגה, מזון נמוכה כתוצאה מדלקות עורקיות,כמו כן עלייה בתאים אנדוקריניים ולימפוציטים בעקבות דלקת מעיים חריפה.מה שמוביל לתנועתיות גסטרואנטסטינלית ולרגישות יתר;שימוש אנטיביוטי;שינויים בחיידקים מיקרוסקופים במעיים;  חיידקי מעיים קטנים (SIBO);רגישות למזונות מסוימים כגון חוסר סבילות לפרוקטוז ורגישות לגלוטן.שינוי בגן האחראי על הסרוטונין ,שעלול לגרום לשינוי רמת הפקות ושחרורו, מה שמשפיע על תנועתיות המעיים;וכמובן שמתח, חרדה מוגברת, דיכאון, ופוביות הן מנות חלקה הנפוצות יותר של התסמונת

  1. השפעות תזונתיות על תסמינים בחולים עם IBS

פרוקטוז

כאמור, המנגנון של IBS אינו מובן במלואו. אחד הגורמים התורמים הוא רגישות יתר למזונות מסוימים. למרות שאלרגיות מוגדרות למזון (כמו למשל אלרגיה לבוטנים,אלרגיה לשקדים,אלרגיה למוצרי חלב וכו…) אינן נפוצות בחולים עם IBS, החמרה של תסמינים IBS נצפתה עקב ספיגה פרוקטוז שהוא סוכר פירות. וקיים באופן טבעי במגוון של מאכלים, למשל,

פירות, ירקות ודבש.וסירופ תירס, אשר נמצא בדרך כלל ממתיקים מזון רבים ומשקאות קלים. פרוקטוז נמצא בשלוש צורות עיקריות בתזונה: כמו פרוקטוז חינם (נמצא בפירות ודבש); כמרכיב של סוכרוז; או פולימר של פרוקטוז (נמצא בירקות מסויימים וחיטה).

 

מה גורם לסימפטומים אלה?

הסימפטומים של IBS עשויים להיות קשורים לבעיות אחרות. חשוב תחילה לשלול גורמים אחרים של גז, נפיחות, כאבי בטן, שלשולים ועצירות. גורם פשוט של IBS הוא לקטוז. סיבות משמעותיות יותר יכולות לכלול גידול יתר של חיידקי מעיים קטנים, מחלת צליאק, מחלת מעי דלקתית (IBD), דיברטיוליטיס, מחלת שלפוחית ​​השתן או סרטן הקיבה והמעיים. ה"חולה" צריך לענות בשלילה על ההתנאים הנ"ל לפני שימשיך לזהות אסטרטגיות תזונתיות אחרות כדי להתמודד עם IBS.

הבסיס לטיפול בIBS

לאכול, לשתות ולישון באופן קבוע, באותו זמן בכל יום, לאכול כמויות עקביות וסוגי מזון, בעיקר ירקות ופירות, ושומנים ושמנים. לאכול כל 3-5 שעות

ניתן להשתמש במנטה כדי להרגיע את עוויתות מעיים.

 

להימנע מסיבים וממזון מופרז בשמן.

להימנע ממזונות עם תוספת סיבים, כמו דגנים סיבים גבוהה, חטיפים ולחמים. כמו כן להימנע ממאכלים מטוגנים ורטבים עם שמנת,

 

לאכול בשלווה ואיטיות.

ללחץ יש השפעה שלילית על IBS ועל העיכול שלנו בכללי. מומלץ לקחת 5 נשימות עמוקות למזער הסחות דעת לפני תחילת לאכול ורק אז להתחיל.

 

תוספת זרעים

תוף או תוסף זרעי פשתן יכול לעזור מאוד במקרים של שלשול  ועצירות.

 

לשתות הרבה מים בכל יום.

להישאר רווים במשך היום זה מה שמסייע למערכת העיכול לעבוד בצורה הטובה ביותר.

 

הימנע קפאין, ניקוטין ואלכוהול.

קפאין, ניקוטין ואלכוהול הם גירוי למעיים וממריצים שיכולים לגרום לתסמינים של IBS גרועים יותר.

 

לשים לב לתוספי התזונה שברשותנו

תופעות לוואי של ויטמין ומינרלים מסויימים עשויים לתרום אי נוחות כזאת או אחרת לדוגמה, ויטמין C ומגנזיום יכול לגרום לשלשולים; סידן פחמתי יכול לגרום לנפיחות ועצירות.

 

תרגול טכניקות הרפיה כל יום.

לחיות עם הסימפטומים של IBS יכול להיות עסק מלחיץ. תרגול הרפיה רגילה יכול לעזור עם הלחץ הזה,ואפילו לשפר את רגישות היתר של מערכת העיכול עצמה.

 

היו סבלניים ועקשנים.

שינוי סביבת המעיים כדי לתקן את הגורמים הבסיסיים של IBS עשוי להימשך מספר שבועות עד כמה חודשים. להיות עקבי להתמיד בשיטות הנ"ל עד שיפור הסימפטומים. עבודה עם יועץ התזונה \דיאטנית, להיות סבלני, ולהבין כי ניסוי וטעייה הם חלק משמעותי ולעתים קרובות מעורבים בתהליך של שליטה בIBS.

  1. ניהול IBS

התערבויות תזונתיים

שינוי הדיאטה הוא אחד ההתערבויות הנפוצות ביותר לחולה הסובל מ- IBS ונחשב לגישה טיפולית מרכזית ל- IBS במשך זמן רב, אם כי מנגנון הפעולה אינו ידוע.פריביוטיקה נמצאה כיעילה. דיאטה מוגבלת באופן משמעותי, המכונה דיאטת אלימינציה, הן גם אחת הגישות בעיקריות בטיפול בIBS.כך למשל שיפור בתסמינים צויין בניסוי קליני שכלל 25 חולים. מטופלים אלו עקבו אחר דיאטת חיסול קפדנית המורכבת ממזונות "היגיינים"(למשלרק אורז וירקות במשך שבוע). שני שליש מהחולים שסיימו דיאטה זו ציינו שיפור בסימפטומים ואחריהם החמרה בסימפטומים כאשר מזונות חשודים הוכנסו מחדש. דיאטה זו אינה אידיאלית שכן אין מספיק ראיות על התועלת שלה. קיים גם סיכון לחסרים תזונתיים. מחקר נוסף התייחס לסוגיה הפוטנציאלית של הפחתת מזוןעשיר בפחמימות. חולים עם IBS שקיבלו דיאטה מופחתת(FODMAP) הראו שיפור בסימפטומים. שיפור משמעותי בתדירות הצואה ועקביות, יחד עם הקלה על כאבי בטן, נצפו ב -17 מטופלים שצרכו פחמימות מאוד נמוכות במשך ארבעה שבועות. במחקר אחר, חולים שקיבלו דיאטות נמוכות של פרוקטוז / פרוקטנים הראו שיפור בכל תסמינים במערכת העיכול הקשורים ל- IBS, כגון כאבי בטן, גז, נפיחות, בחילות, שלשולים ועצירות, דיאטות המכילות כמות נמוכה של גלוטן,היו  בעלות השפעה ניכרת בשיפור תסמיני IBS במספר ניסויים. במחקר מבוקר נוסף ומרוכז של חולים עם IBS,עם דיאטה נמוכה ב- FODMAPs הפחיתה ביעילות את תסמיני הקיבה והמעיים התפקודיים. לא מעט ניסויים קליניים בוצעו אשר מדגישים את האפקטיביות של דיאטות FODMAP נמוכות בהקלת הסימפטומים בחולים הסובלים IBS.

 

בעיות הקשורות בתזונה כוללים :

(1) אי התאמות תזונתיות (2) עליה גבוהה יותר של דיאטות מגבילות;(3) השפעות שליליות על מאפיינים חברתיים (4) התפתחות של הפרעות אכילה, במיוחד בקרב חולים אשר אובססיבים למזון מסוים והתבקשו להימנע ממנו   (5) שינויים בהרכב החיידקים הטובים במעיים.

 

אפשרויות טיפול עבור IBS.

  • סיבים קלים לעיכול
  • משלשלים

תרופות נוגדות דיכאון

  • מפעילי ערוץ כלוריד
  • אנטגוניסטים אופיואידים
  • סרוטונין קולטן 3 ו 4 אגוניסטים
  • אנטי-שרירים

 

פרוביוטיקה

אנטי ספסומדיות

 

  1. מסקנות

רעיונות חדשים

גישות חדשות ל- IBS מתמקדות ברגישויות למזון, חיידקי מעיים חריגים, דלקת והקשר בין מערכת העצבים למערכת העיכול.

 

יש לבדוק אי סבילות למזון.

לקטוז, פרוקטוז וחוסר סבילות לגלוטן יכולים להתבטא כמו IBS. יועץ התזונה שלך יעריך את התזונה ואת התסמינים כדי להעריך אם אתה חווה חוסר סובלנות מזון. יועץ התזונה שלך יכול גם לדון איתך על FODMAPs. FODMAP מייצג תוסס Oligo, Di- מונו סכרידים, ו Polyols. אלו סוגים ספציפיים של פחמימות במזון. הסימפטומים של IBS עשויים להיות קשורים ללחלק מפחמימות אלו או לכולם.

 

להיות מודעים רגישות למזון.

רגישות למזון מסוים עשויה להיות קשורה לסימפטומים של IBS עבור אנשים רבים, אך לעיתים קרובות קשה לקבוע את המאכלים הפוגעים. בדיקות דם עבור רגישויות מזון זמינים מתבררות כפחות יעילות ושנויות במחלוקת,

בדיקת רגישות למזונות כגון שמנים, ביצים, חיטה, אפונה, אגוזים, סויה, שעורה, תירס, בשר בקר, עוף ודגים, אם כי כל מזון עלול להיות בעייתי. לפני ביטול כל המזונות מן הדיאטה שלך, מומלץ לדבר עם יועץ התזונה שלך ולבדוק האם לחקור רגישויות מזון מתאים למקרה שלך.

 

.להגביל או למנוע מזונות מטרידים אחרים.

מזונות הבאים היו קשורים בסימפטומים IBS ועלול להשפיע.

  • חלבונים שאינם חלב, יוגורטים וגלידות, גורמים לגזים ונפיחות.
  • אלכוהול סוכר,וממתיקים מלכותיים כמו sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol ותרכובות אחרות המסתיימות ב- "ol" נמצאות במזונות נטולי סוכר כמו סוכריות מנטה, ממתקים, ריבוץ ועלולים לגרום לגזים ונפיחות.

קפאין מגרה את מערכת המעי ומחזקת שלשולים.

  • מנות גדולות של מזון עמילני ומזונות מתוקים תורמים לחיידקי מעיים חריגים.
  • לשקול דיאטה נמוכה ב FODMAPs המגבילה מזונות המכילים פרוקטוז (פירות וסירופים), לקטוז (חלב ויוגורט), fructo ו גלקטוליגוסכרידים (חיטה וקטניות), ואלכוהול סוכר (sorbitol, mannitol, xylitol, ו maltitol). תרכובות אלה נספגות בצורה גרועה, אוסמוטית מאוד ומוססת במהירות על ידי חיידקים, מה שמוביל לתסמינים של IBS.
  • קטניות כמו שעועית ועדשים, ועלים ושורשים כמו בצל, שום, כרישה, בצל ירוק, אספרגוס, כרוב, ברוקולי, כרובית, נבטים בריסל, צנוניות, כרוב, וירוקים ירוקים עשוי להגדיל את הגז ונפיחות.

 

לא להבהל מביטול מזונות רבים בתזונה.

לעתים קרובות אנשים עם IBS יתחילו לחסל מזונות החשודים כגורמים לתסמיני IBS. יש להקפיד ולהעריך ביסודיות אם חיסול מזונות מסויימים היה יעיל. הדרך הכי טובה היא להסיר את המזון החשוד לתקופה של זמן,( נקבע על ידי לך יועץ התזונה שלך), לפקח על הסימפטומים שלך ואז לנסות להוסיף את האוכל בחזרה. אתה לא רוצה להגביל שלא לצורך מזון בתזונה.

 

לעודד את החיידקים הבריאים במערכת העיכול שלך.

כאשר יש חוסר איזון בין החיידקים "הטובים" לבין "הרע" במערכת העיכול שלך  הופך להיות קשה יותר לעכל מזון, יותר סיכוי לדלקת בבטן ויותר תסמיני IBS. שוחח עם יועץ התזונה שלך על תוספת פרוביוטית מתאימה.

 

להפחית דלקת וחרדה עם תוספת אומגה 3.

שוחח עם יועץ התזונה שלך על תוסף אומגה 3 מתאים.

 

הפניות

  1. טלי, נ"י; זינסמיסטר, א"ר; ואן דייק, ג. מלטון, M.J, III. אפידמיולוגיה של תסמיני המעי הגס

תסמונת מעי רגיז. גסטרואנטרולוגיה 1991, 101, 927-934. [CrossRef]

  1. Drossman, D.A ;; Li, Z .; אנדרוזי, א .; מקדש, ר. טאליי, נ. תומפסון, W.G; וייטהד, וו.

ינסנס, י. פאנץ 'ינסן, פ .; Corazziari, E ;; et al. סקר משקי הבית בארה"ב של תפקוד מערכת העיכול

הפרעות. שכיחות, סוציואדמוגרפיה והשפעה על הבריאות. לַחפּוֹר. דיס. Sci. 1993, 38, 1569-1580. [CrossRef]

[PubMed]

  1. Hungin, A.P; וורוול, פ. טאק, י .; Mearin, F. השכיחות, דפוסי ההשפעה של המעי הרגיז

תסמונת: סקר בינלאומי של 40,000 נבדקים. אלימנט. פרמקול. . 2003, 17, 643-650. [CrossRef]

[PubMed]

  1. לובל, ר"מ; פורד, A.C. שכיחות עולמית של גורמי סיכון לתסמונת המעי הרגיז: ניתוח meta.

הקליני Gastroenterol. הפטפול. 2012, 10, 712-721 e4. [CrossRef] [PubMed]

  1. Chey, W.D ;; קורלנדר, י. Eswaran, S. תסמונת המעי הרגיז: סקירה קלינית. JAMA 2015, 313, 949-958.

[CrossRef] [PubMed]

  1. אברהרט, ג 'יי. Ruhl, C.E. נטל של מחלות עיכול בארצות הברית חלק I: בסך הכל העליון

מחלות גסטרואינטסטינליות. גסטרואנטרולוגיה 2009, 136, 376-386. [CrossRef] [PubMed]

  1. אגרוואל, נ '; שפיגל, ב.מ. השפעת תסמונת המעי הרגיז על איכות חיים ובריאות הקשורים לבריאות

– הוצאות טיפול. Gastroenterol. הקליני צפון עם. 2011, 40, 11-19. [CrossRef] [PubMed]

  1. גיבסון, פ. וארני, י .; Malakar, S .; Muir, J. מרכיבי מזון ותסמונת המעי הרגיז.

Gastroenterology 2015, 148, 1158-1174 e4. [CrossRef] [PubMed]

  1. Saha, L. תסמונת המעי הרגיז: פתוגנזה, אבחון, טיפול, ורפואה מבוססת ראיות.

העולם גסטרואנטרול. 2014, 20, 6759-6773. [CrossRef] [PubMed]

  1. דספיו, י '; פרידנברג, פ. קורימילי, א .; ריכטר, ג 'יי. פרקמן, ה. פישר, ר. מצב מוצק ברזולוציה גבוהה

manometry של האזור antropyloroduodenal. Neurogastroenterol. Motil. 2007, 19, 188-1959. [CrossRef]

[PubMed]

  1. פרידנברג, פ. פעילות טונית ופאזית פיזית בתגובה ל- CCK-octapeptide. לַחפּוֹר. דיס. Sci. 2008, 53,

905-911. [CrossRef] [PubMed]

  1. מליק, א .; לוקשצ'בסקי, ק. קרוליין, ד .; פרקמן, ח 'סקירה רטרוספקטיבית של אנטרוקליסיס בחולים עם

לטשטש דימום במערכת העיכול וכאבי בטן כרוניים של אטיולוגיה לא ידועה. לַחפּוֹר. דיס. Sci. 2005,

50, 649-655. [CrossRef] [PubMed]

  1. DiNicolantonio, ג 'יי .;; לוקן, S.C. האם פרוקטוז malabsorption גורם תסמונת המעי הרגיז?

Med. Hypotheses 2015, 85, 295-297. [CrossRef] [PubMed]

  1. שפרד, ש. ג'; גיבסון, P.R. פרוקטוז malabsorption ותסמינים של תסמונת המעי הרגיז: הנחיות

לניהול תזונתי יעיל. ריבה. דִיאֵטָה. אס. 2006, 106, 1631-1639. [CrossRef] [PubMed]

  1. Skoog, S.M ;; Bharucha, A.E .; Zinsmeister, A.R. השוואה בין בדיקות נשימה עם פרוקטוז ופרוקטוז גבוה

סירופ תירס בבריאות ו IBS. Neurogastroenterol. Motil. 2008, 20, 505-511. [CrossRef] [PubMed]

  1. צ'וי, י. קראפט, נ. צימרמן, ב. ג'קסון, ז. ראו, S.S. סובלנות Fructose ב IBS השירות של

דיאטה מוגבלת פרוקטוז. י. Gastroenterol. 2008, 42, 233-238. [CrossRef] [PubMed]

כתיבת תגובה

סגירת תפריט